رشد موهای ضخیم در زنان یا هیرسوتیسم در زنان

رشد موهای ضخیم در زنان یا هیرسوتیسم در زنان

هیرسوتیسم رشد بیش از حد از موهای ضخیم است، به ویژه در مناطقی از بدن که معمولا در زنان دیده نمی شود. رشد موهای ضخیم در زنان در هیرسوتیسم، از الگوهای رشد مو در مردان تبعیت می کند. این موها معمولا در صورت به ویژه در سبیل یا ریش روییده می شود اما در قفسه سینه، شکم یا کمر نیز مشاهده می شود. در حالی که برای بسیاری از زنان ممکن است مو خوب باشد اما هیرسوتیسم نوعی رشد مو آندروژنیک است (رشد موهای ضخیم در زنان در نتیجه سطح بالایی از هورمون های مردانه آندروژن)

رشد موهای ضخیم در زنان و مردان

رشد مو و توزیع آن ممکن است در میان گروه های مختلف قومی متفاوت باشد همچنین ضخامت مو در زنان نسبت به مردان نیز متفاوت است، به طوری که حضور یک سبیل قابل مشاهده و یا ریش در زنان، نامتعارف است. رشد مو در درجه اول وابسته به هورمون های جنسی، آندروژن و استروژن است. آندروژن، مانند تستوسترون معمولا مسئول ضخیم کردن مو است. در حالی که هورمون های جنسی زنانه مثل استروژن مسئول ایجاد موهای لطیف می باشد.

موی بدن معمولا در دوران بلوغ رشد می کند. این نوع مو، پس از شروع بلوغ، در مقایسه با موهای کرک لطیف در اوایل دوران کودکی، ضخیم تر است. هیرسوتیسم نباید با هیپرتریکوز که رشد بیش از حد مو در سراسر بدن و یا مناطق خاص (موضعی) است، اشتباه گرفته شود. هیرسوتیسم اشاره به الگوهای رشد مو مردانه در مردان و زنان دارد. معمولا هیرسوتیسم در مردان مورد توجه قرار نمی گیرد.

رشد موهای ضخیم در زنان یا هیرسوتیسم در زنان
رشد موهای ضخیم در زنان یا هیرسوتیسم در زنان

علل رشد موهای ضخیم در زنان

هورمون های جنسی مردانه (آندروژن) در زنان به مقدار قابل توجهی پایین تر از مردان می باشد. با این حال هر بیماری که سطح آندروژن را در زنان افزایش می دهد به احتمال زیاد به رشد موهای ضخیم در زنان در بخش هایی از بدن شبیه به مردان کمک خواهد کرد. یکی دیگر از علل هیرسوتیسم، افزایش حساسیت فولیکول های مو به آندروژن می باشد. افزایش سطح آندروژن نیز ممکن است به ریزش مو در زنان و مردان منجر شود.

  • سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) شایعترین علت هیرسوتیسم است. رشد موهای ضخیم در زنان در صورت و بدن در مبتلایان به این بیماری با توجه به افزایش تولید آندروژن توسط تخمدان ها رخ می دهد. در تخمدان پلی کیستیک، کیست های متعدد معمولا در یک و یا در هر دو تخمدان وجود دارد. سایر علائم این بیماری شامل چاقی، چرخه های قاعدگی نامنظم، قاعدگی و درد در ناحیه شکم، اختلال تحمل گلوکز، سندرم پیش از قاعدگی (PMS) و ناباروری می باشد.
  • اختلالات آدرنال ممکن است قشر آدرنال را برای افزایش تولید آندروژن (هورمون جنسی مردانه) تحریک کند. این اختلالات شامل تومورهای آدرنال، هیپرپلازی مادرزادی آدرنال، بیماری آدیسون یا سندرم کوشینگ است.
  • هیرسوتیسم ارثی است که معمولا در نتیجه افزایش حساسیت فولیکول های مو به آندروژن رخ می دهد. عوامل ژنتیکی که ممکن است عامل رشد موهای ضخیم در زنان در گروه های قومی خاص شود باعث می شود موها در  صورت، بازوها، شکم و ران رشد کند.
  • برخی داروها ممکن است سطح آندروژن خون را افزایش دهند، به ویژه استروئیدهای آنابولیک مورد استفاده توسط ورزشکاران و بدنسازان، قرص های ضد بارداری پروژسترون، داروهای مورد استفاده برای اندومتریوز و برخی درمان های جایگزینی هورمونی.
  • تغییرات هورمونی در یائسگی و حاملگی ممکن است در هیرسوتیسم نقش داشته باشد.
  • اختلالات غدد درون ریز، غده هیپوفیز، غده تیروئید و لوزالمعده را تحت تاثیر قرار می دهد و سطح آندروژن بالا رفته و در نتیجه هیرسوتیسم رخ می دهد.

درمان هیرسوتیسم باید بر روی علت رشد موهای ضخیم تمرکز کند، با این حال در هیرسوتیسم ایدیوپاتیک (هیرسوتیسم بدون علت شناخته شده)، بسیاری از زنان ممکن است تکنیک های از بین بردن موهای زائد را استفاده کنند. این روش ها عبارتند از:

  • برداشتن با موچین مو
  • اپیلاسیون
  • حذف موهای زائد با واجبی
  • دکلره موهای زائد
  • تراشیدن مو ( این روش ممکن است باعث تحریک بیشتر مو شود.)
  • الکترولیز
  • لیزر مو

هیچ کدام از این روش ها دائمی نیستند و باید در فواصل منظم تکرار شوند. شواهد برخی از تحقیقات نشان می دهد که روش های اپیلاسیون، الکترولیز و لیزر برای کاهش ضخامت موها از سایر روش ها موثر است. هر روشی که موجب شود فولیکولیت برداشته شود ممکن است منجر به عفونت های پوستی مانند عفونت استاف شود.