10 نشانه یائسگی در زنان

۱۰ نشانه یائسگی در زنان

یائسگی فرایند فیزیولوژیکی است که هر زن در برهه ای از زندگی خود آن را تجربه می کنند و معمولا بعد از سن ۴۰ سالگی رخ می دهد. یائسگی بیماری نیست. در حالی که برخی آن را با پایان سال های باروری، یک محدودیت در زندگی تلقی می کنند. یائسگی در زنان نشانه هایی دارد که بسیاری از آن ها برای سلامت فرد خطری ندارد. تنها باید یاد بگیرید که نشانه یائسگی را مدیریت کنید. البته اگر این علائم بدون درمان رها شوند نیز خطری برای بدن ندارند.

قاعدگی روش بدن جهت کسب آمادگی برای بارداری است. این فرایند توسط هورمون های زیادی در طول چرخه قاعدگی تنظیم می شود. یعنی خونریزی قاعدگی تحت کنترل هورمون های بدن است. هنگامی که یائسگی رخ می دهد؛ نوسانات هورمونی متوقف شده است. هورمون های اصلی تنظیم این فرایند، استروژن و پروژسترون هستند که در یائسگی کاهش پیدا می کنند. تخمک گذاری و قاعدگی در این دوره متوقف می شود و این اصلی ترین نشانه یائسگی است.

با این حال، قطع قاعدگی ممکن است به دلایل دیگری قبل از یائسگی رخ دهد. اولین عاملی که موجب قطع خونریزی قاعدگی می شود، بارداری است. داروها، اختلالات هورمونی و حتی استرس روانی شدید نیز می توانند چرخه نرمال قاعدگی را دچار اختلال کرده و قطع کنند. اما این لزوما نشانه یائسگی نیست.

آیا من یائسه شده ام؟

گاهی اوقات خونریزی قاعدگی ممکن است برای چند ماه متوقف شود (آمنوره ثانویه) و پس از آن مجدد از سر گرفته شود. این حالت می تواند نشانه ای از یائسگی باشد. اما زمانی شما قطعا یائسه شده اید که؛ حداقل ۱۲ ماه خونریزی نداشته باشید. اگر حالتی که در بالا تشریح کردیم در زنان مشاهده شود باید به دنبال علت آن باشید. گاهی نیز قطع قاعدگی در زنان جوان نشانه ای از بیماری شناخته شده ای به نام نارسایی زودرس تخمدان است.

اگرچه یائسگی یک بیماری نیست، اما بهتر است که زنان یائسه به طور دوره ای توسط متخصص زنان و زایمان ویزیت شوند. زیرا معمولا زنان بعد از یائسگی، با توجه به سطوح پایین هورمون زنانه، در معرض خطر بیماری های مختلفی مانند بیماری های قلبی عروقی و تضعیف استخوان ها (پوکی استخوان) قرار دارند.

علائمی که در زیر به آن ها اشاره می کنیم نشانه یائسگی هستند. گرچه باید بدانید که برخی از زنان علائمی مانند گرگرفتگی، تعریق شبانه و خستگی را تجربه نمی کنند.

نشانه یائسگی

قطع خونریزی

قاعدگی به طور ناگهانی در یائسگی متوقف نمی شود. این اتفاق به تدریج رخ می دهد. در این بازه زمانی، معمولا دوره های خونریزی نوسان دارد. به طوری که چند ماه خونریزی منظم برقرار است و چند ماه قطع می شود. همان طور که گفتیم زمانی به صورت رسمی یائسگی رخ می دهد که حداقل ۱۲ ماه خونریزی رخ ندهد. بعد از این دوره هر نوع خونریزی واژینالی باید توسط پزشک بررسی شود.

گرگرفتگی

از ویژگی های مشخصه یائسگی گرگرفتگی است. این حالت باعث می شود گرمای خاصی در کل بدن احساس شود. مشخص نیست که چرا این اتفاق می افتد، اما اعتقاد بر این است که عروق خونی مستقر در سطح پوست به طور ناگهانی گشاد می شود. گرگرفتگی معمولا یکی از آزار دهنده ترین نشانه های یائسگی است.

تعریق شبانه

بسیاری از زنان حتی بدون گرگرفتگی، تعریق شبانه دارند. اعتقاد بر این است که تعریق می تواند نتیجه ای از گرگرفتگی باشد. وقتی بدن گر می گیرد، غدد عرق برای خنک کردن سطح بدن شروع به فعالیت و تعریق می کند. گرچه این تعریق یکی از نشانه های اصلی یائسگی است اما اگر علائم دیگری ندارید، باید به این نوع عرق کردن شک کنید. زیرا ممکن است نشانه ای از مشکل جدی تر مانند بیماری های قلبی باشد.

خشکی واژن

یکی دیگر از نشانه های معمول یائسگی خشکی واژن است. کاهش در سطح هورمون های زنانه که بخشی از یائسگی است باعث می شود پوشش مخاط مهبل که به طور معمول مرطوب است، خشک شود. این خشکی واژن یکی از قابل توجه ترین علل درد و ناراحتی در زمان برقراری رابطه جنسی است. خشکی واژن  خطر ابتلا به عفونت های واژن ناشی از مخمرها و باکتری ها را افزایش می دهد.

تغییرات خلق و خوی

برخی از اعضای خانواده و بستگان زنانی که دچار یائسگی می شوند، تغییر در اخلاق و خلق و خوی آن ها را گزارش کرده اند. احساس اضطراب، غم و اندوه، و گریه کردن قسمتی از یائسگی است که بدون هیچ دلیل شناخته شده ای ایجاد می شود. برخی معتقدند که این تغییرات با کاهش سطح هورمون زنانه در یائسگی همراه است. با این حال، برخی از زنان ممکن است به علت موقعیت های زندگی و تغییرات فیزیولوژیک در بدن، در این سن احساس افسردگی کنند.

ریزش مو و خشکی پوست

نقش هورمون های زنانه فراتر از اندام های تناسلی در بدن است. به همین جهت در یائسگی تغییرات مو و پوست نیز مشهود است. نازک شدن مو یک تغییر اساسی در یائسگی است اما به طاسی منجر نمی شود. تغییر دیگری که ممکن است متوجه آن شوید، خشکی پوست است. این مهم است که توجه داشته باشید که برخی از این تغییرات می توانند با دیگر بیماری های هورمونی مانند کم کاری تیروئید نیز رخ دهند.

مشکلات خواب

بسیاری از زنان در طول یائسگی و پیش یائسگی مشکلات خواب را گزارش می کنند. این مشکلات اغلب با اضطراب و افسردگی همراه است. به غیر از اثر تغییرات هورمونی در چرخه خواب، گرگرفتگی و تعریق شبانه نیز می توانند الگوهای خواب را مختل کنند. این حالت تا پس از یائسگی ادامه داشته و بسیاری از زنان بعد از یائسگی نیز همچنان در طول خواب مشکلات تنفسی دارند.

افزایش وزن و کاهش انرژی

یائسگی چاقی ایجاد نمی کند. با این حال، بسیاری از زنان کمی افزایش وزن پیدا می کنند. این افزایش وزن اغلب با کم شدن سرعت سوخت و ساز بدن مرتبط است. همچنین سطح انرژی پایین و کاهش فعالیت فیزیکی می تواند به افزایش وزن کمک کنند. علت دیگر افزایش وزن و پایین بودن سطح انرژی؛ کم کاری تیروئید است، که ممکن است بر زنان در این گروه سنی تاثیر بگذارد.

کاهش احساس پری سینه

بافت پستان به سطوح هورمون زنانه بسیار حساس است. همانطور که  سطح این هورمون ها کاهش پیدا می کند، سینه های نیز تغییراتی را احساس می کنند. تغییرات در پستان، مانند حساسیت به لمس و تورم، که با نوسانات در چرخه قاعدگی رخ می دهد نیز از نشانه های دیگر یائسگی می باشد.