علت ترشحات نوک پستان زنان چیست؟

علت ترشحات نوک پستان زنان چیست؟

ترشحات نوک پستان عارضه ای است که برای بسیاری از زنانی که باردار یا شیرده نیستند، رخ می دهد. وجود این ترشحات همیشه نشان دهنده مشکل خاصی نیست. ترشحات پستان ممکن است در زنان و در هر سنی رخ دهد. ترشحات نوک پستان در زنان جوان ممکن است بدون هیچ دلیلی ایجاد شود. اما ترشح مداوم در زنان مسن تر، ممکن است نشانه ای از یک بیماری زمینه ای باشد.

انواع ترشحات نوک پستان

انواع مختلفی از ترشحات نوک پستان وجود دارد و نوع ترشح ممکن است نشانه ای از علت آن باشد.

  • ترشح شیری رنگ به علت تولید شیر است و می تواند حتی در زنانی که باردار یا شیرده نیستند نیز مشاهده شود. این نوع از ترشحات غالبا به علت بالا بودن هومون ها علی الخصوص هورمون پرولاکتین در بدن ایجاد می شود.
  • ترشح مایع شفاف و چسبنده ممکن است نشانه ای از التهاب یا عفونت باشد.
  • ترشح خونی ممکن است نشانه ای از ضربه شدید، عفونت و یا سرطان باشد.
  • مخاطی که زرد یا قهوه ای است ممکن است با خون مخلوط شده باشد. این ترشحات می تواند به دلیل عفونت شدید ایجاد شود. به خصوص اگر با درد پستان همراه باشد.

علاوه بر نوع ترشحی که از پستان خارج می شود، برای تعیین علت دقیق بیماری، باید آزمایش های تشخیصی نیز انجام گیرد. همچنین علائم و نشانه های بیمار نیز در تشخیص تاثیر گذار است.

علائم و نشانه های همراه با ترشحات نوک پستان

ترشحات نوک پستان ممکن است  نشانه های خاصی نداشته باشد. اما گاهی علائم خاصی مانند موارد زیر دارد:

  • این ترشحات ممکن است از یک پستان و یا هر دو پستان خارج شود.
  • حساسیت پستان به لمس
  • درد پستان
  • تورم و یا وجود توده های نرم در پستان
  • تب
  • چرخه های قاعدگی نامنظم

علل ترشحات سینه

در اغلب موارد ترشحات سینه جای نگرانی ندارد. اما اگر با علائمی همراه باشد حتما باید توسط پزشک بررسی شود. ترشح پستان در مردان نیز باید به سرعت بررسی شود. این حالت در مردان می تواند نشان از مشکی جدی باشد.

  • گالاکتوره: به این حالت تولید شیر پستان در زنانی که باردار و یا شیرده نیستند گفته می شود و اغلب به دلیل سطح پرولاکتین بالا (هیپرپرولاکتینمی) اتفاق می افتد. هیپرپرولاکتینمی ممکن است نتیجه بسیاری از شرایط از جمله موارد زیر باشد:
  1. تحریک سینه
  2. بارداری
  3. فشار
  4. آسیب به پستان
  5. مقاربت جنسی
  6. اختلالات هیپوفیز
  7. اختلالات تیروئید به ویژه کم کاری تیروئید
  8. نارسایی کبد و یا کلیه
  9. برخی داروها مانند قرصهای ضد بارداری خوراکی، داروهای ضد افسردگی و یا داروهای ضد فشار خون
  • آبسه پستان و یا عفونت پستان: این بیماری ها اکثرا به علت وجود باکتری، ویروس یا قارچ ایجاد می شود که معمولا با درد پستان، حساسیت به لمس، قرمزی پوست و ترشحات زرد همراه است. توده دردناک پستان ممکن است در مورد آبسه احساس شود. عفونت پستان معمولا یک طرفه است و ممکن است پستان در آن متورم شود.
  • اختلالات خوش خیم پستان
  1. برآمدگی های داخل مجراها: یک تومور خوش خیم کوچک است که در مجرای شیر در پستان ایجاد می شود. این شایع ترین علت ترشحات نوک پستان است و معمولا فقط بر روی یک پستان تاثیر می گذارد. ترشح ممکن است خونی یا شفاف باشد.
  2. بیماری پستان فیبروکیستیک (FBD): این بیماری شایع ترین علت توده های پستانی در زنان، به خصوص زنان مسن تر است. فیبروکیستیک ممکن است یک یا هر دو سینه را تحت تاثیر قرار دهد. وجود توده های کوچک همراه با حساسیت به لمس پستان در این بیماری شایع است.
  3. انسداد مجرای پستان: انسداد مجرای شیر ممکن است یک پستان یا هر دو پستان را تحت تاثیر قرار دهد. انسداد مجرا اغلب نتیجه التهاب است و به علت تغییرات هورمونی رخ می دهد. گر چه قرار گرفتن در معرض ابتلا به عفونت های باکتریایی نیز انسداد مجرای شیر را ایجاد می کند. سیگار کشیدن یک علت مستعد کننده برای انسداد مجرای پستان است. ترشحات نوک پستان در این حالت معمولا غلیظ است.
  • سرطان پستان: معمولا در سرطان داخل مجاری، ترشح خونی از پستان ایجاد می کند. توده پستانی معمولا باعث تورم غدد لنفاوی (لنفادنوپاتی) می شود.
  • اختلالات هورمونی: اختلالات هورمونی مؤثر بر هورمون های جنسی زنانه که ممکن است در یائسگی، نارسایی زودرس تخمدان و سندرم تخمدان پلی کیستیک رخ دهد، ترشحات نوک پستان ایجاد خواهد کرد. تغییرات در چرخه قاعدگی معمولا مشهود است و با علائمی مانند قاعدگی نامنظم، قطع ناگهانی دوره و یا تغییر در جریان قاعدگی خود را نشان می دهند. ناباروری هم ممکن است با این اختلالات هورمونی همراه باشد.
  • ژنیکوماستی: بزرگ شدن پستان در مرد که در دوران بلوغ رخ می دهد، طبیعی است. اما بزرگ شدن مداوم با حساسیت به لمس پستان و ترشحات نوک پستان باید بررسی شود.

تشخیص ترشحات نوک پستان

ترشحات نوک پستان در زنان باردار و شیر ده کاملا طبیعی است. علاوه بر آن این نوع ترشحات در اکثر زنان جوان نشان از مشکل خاصی ندارد. اما اگر این ترشحات در یکی از پستان های زنان بالای ۴۰ سال ایجاد شده و همراه با خون و توده در پستان باشد باید سریعا بررسی شود.

پس از انجام معاینات فیزیکی و سابقه پزشکی، پزشک شما ممکن است آزمایشاتی مانند ماموگرافی، آسپیراسیون با سوزن ظریف و سیتولوژی را تجویز کند. اگر سطح پرولاکتین بالا باشد، آزمایش خون بیشتر برای ارزیابی عملکرد غده تیروئید، به ویژه هورمون محرک تیروئید (TSH) انجام می شود.

اگر از هر درمان جایگزینی هورمونی، داروی مربوط به یائسگی و یا داروی پیشگیری از بارداری و یا ناباروری استفاده می کنید، ممکن است پس از ترشح سینه، پزشک مصرف داروها را قطع کند یا آن را تعویض کند. مخصوصا اگر ترشحات پستان شدید و همراه با علائم دیگر مانند تورم پستان، حساسیت به لمس یا درد باشد.

زنانی که سابقه خانوادگی توده های پستانی را دارند و ترشحات نوک پستان نیز در آن ها دیده می شود، باید کلیه آزمایش ها مربوط به سرطان پستان را انجام دهند. حتی اگر توده موجود در وراثت آن ها خوش خیم باشد.