نشانه ها و درمان پسوریازیس ناخن

نشانه ها و درمان پسوریازیس ناخن

پسوریازیس را عموما به عنوان یک مشکل پوستی می شناسیم اما آیا می دانستید پسوریازیس ناخن هم وجود دارد؟ پسوریازیس ناخن در واقع بیماری است که باعث می شود روش رشد ناخن دست و پا تغییر کند. علاوه بر این حساسیت ناخن به لمس، ضخیم شدن و تغییر رنگ ناخن نیز از دیگر علائم این بیماری است.

البته این بیماری مربوط به ناخن؛ با مصرف دارو و تغییر در لوزام آرایشات قابل درمان است. در ادامه ای مطلب از نشانه ها و درمان های پسوریازیس ناخن بیشتر با شما صحبت می کنیم.

علائم پسوریازیس ناخن

بیماری پسوریازیس ناخن علائم بالینی بسیاری دارد. اکثر بیماری های ناخن علائم بالینی پسوریازیس را دارند. برآورد می شود بین ۱۰ تا ۵۵ درصد از افرادی که بیماری پسوریازیس پوستی دارند، این بیماری را بر روی ناخن خود نیز مشاهده می کنند و از آن جا که پسووریازیس پوست یک بیماری پوستی شایع است؛ پس پسوریلزیس ناخن نیز ممکن است همه گیر باشد.

با دیدن علائم زیر بر روی ناخن، باید به پسوریازیس شک کنید:

  • تغییر رنگ: با وجود این بیماری ناخن ممکن است شفاف و شیشه ای شده و یا به رنگ های  سبز، زرد و یا قهوه ای در بیاید. همچنین ممکن است لکه های کوچک قرمز یا سفید در زیر ناخن تشکیل شود.
  • تغییر ظاهر ناخن: ناخن در این بیماری ممکن است از نظر ظاهری نیز تغییر کند. وجود سوراخ روی ناخن و یا حفره های فرو رفته و همچنین شیار بر روی ناخن نشانه ای از پسوریازیس است.
  • تجمع بافت زیر ناخن: در این حالت معمولا ماده سفید کچی زیر ناخن جمع می شود که ناشی از پوست ها مرده اطراف ناخن است. برداشتن این مواد سفید معمولا دردناک است.
  • تغییر ضخامت ناخن: حدود یک سوم از افراد مبتلا به پسوریازیس ناخن؛ به قارچ ناخن نیز مبتلا می شوند. در این حالت ناخن ضخیم و کلفت می شود. علاوه بر این ممکن است شکننده تر نیز شود.
  • جدا شدن: ابتلای ناخن به این بیماری باعث می شود ناخن از بستر خود جدا شود.

برخی از تغییرات ایجاد شده می توانند حرکت دست و پا را سخت کنند. گاهی نیز این علائم با درد همراه هستند. به همین جهت عموما افراد مبتلا، برای انجام کارهای روزانه مشکل دارند.

جلوگیری از مشکلات ناخن

مراقبت از ناخن بهترین راه برای درمان پسوریازیس ناخن است. سعی کنید این نکات را برای داشتن ناخن ها سالم رعایت کنید:

  • ناخن هایتان را تا جای ممکن کوتاه نگه دارید.
  • با استفاده از سوهان ناخن نرم، لبه های ناخن را صاف و بدون گوشه کنید.
  • برای انجام کارهای خانه و یا کارهای سخت از دستکش استفاده کنید.
  • بعد از این که ناخن ها با آب در تماس بودند، آن ها را با مرطوب کننده یا روغن های گیاهی مثل روغن نارگیل چرب کنید.
  • برای ایجاد فضای کافی برای انگشتان پا از کفش مناسب استفاده کنید.

اگر از ظاهر ناخن هایتان زیاد راضی نیستید از برق ناخن روی آن استفاده کنید. برق ناخن علاوه بر ایجاد درخشش روی آن ها موجب محافظت بیشتر نیز می شود. البته دقت کنید که برق ناخن با وجود مواد شیمایی و لاک ناخن با وجود رنگ، در صورتی که مکررا استفاده شوند ممکن است موجب تغییر رنگ ناخن ها شوند.

درمان پسوریازیس ناخن

درمان این مشکل دقیقا مشابه درمان پسوریازیس پوست است.  تنها تفاوتی که دارد این است که چون ناخن به آهستگی رشد می کند، به محض دیدن علائم بیماری می توانید درمان را روی بخش آسیب دیده انجام دهید. این درمان ها عبارتند از:

  • فتوتراپی: نور ماوراء بنفشی که برای درمان پسوریازیس پوست استفاده می شود ممکن است در پسوریازیس ناخن نیز مفید باشد. این درمان معمولا در مطب دکتر یا کلینیک انجام می شود.
  • داروهای موثر بر کل بدن: پزشک ممکن است داروها سیستمیک زیر را برایتان تجویز کند:
  1. ترتین
  2. سیکلوسپورین
  3. متوتروکسات
  • داروهایی که قسمت های خاصی از سیستم ایمنی بدن شما را هدف قرار می دهند به نام داروهای بیولوژیک شناخته می شوند. این داروها به صورت تزریقی و خوراکی وجود دارد. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
  1. آدالیمومب
  2. اتانرسپت
  3. گولیموماب
  4. اینفلکسیمب
  5. اوستکناماب
  • به غیر از داروهای بالا پزشک ممکن است استفاده از برخی از داروها را به صورت موضعی تجویز کند. مالیدن داروهایی مثل کورتیکواستروئید (مانند کلوبتازول)، ویتامین D یا کرم رتینوئید بر روی ناخن موجب درمان پسوریازیس ناخن می شود.

البته در صورتی که به دلیل عوارض ایجاد شده بر اثر این بیماری ناخن ضخیم شده باشد، ممکن است داروهای موضعی نتواند به عمق ناخن نفوذ کند. در این شرایط  ژل و پماد که حاوی اوره است می تواند کمک کننده باشد.

علاوه بر این داروها، برخی از لاک های درمانی نیز وجود دارند که موجب آبرسانی به ناخن می شوند. استفاده روزانه از این لاک ها، باعث ایجاد رطوبت روی ناخن شده و از شکنندگی آن ها جلوگیری می کند. لاک های آبرسان حتی می توانند در تقویت ناخن نیز نقش مهمی داشته باشند.

  • تزریق کورتیکواستروئید: در این روش پزشک کورتیکواستروئید را به زیر ناخن تزریق می کند. این تزریق بسته به پیشرفت بیماری هر ۲ الی ۹ ماه یک بار انجام می شود. این درمان درد زیادی دارد به همین خاطر معمولا قبل از انجام آن بی حسی موضعی به پوست اطراف ناخن تزریق می شود تا درد کمتر احساس شود.

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید